Όμιλοι Πνευματικής Καλλιέργειας Απογευματινών Δραστηριοτήτων 1ης ζώνης 2022-2023

Για μαθητές/-τριες όλων των τάξεων Γυμνασίων – Λυκείων Ψυχικού και Εκάλης

Η λειτουργία των Ομίλων Ρητορικής των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων, που είναι από τους πρώτους τής χώρας, συνδέεται με μία πλούσια παράδοση κορυφαίων διακρίσεων σε σχολικούς Ρητορικούς Αγώνες σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς και με τη συνεπή μέριμνα των Σχολείων μας για την προώθηση τής ρητορικής τέχνης και ευρύτερα την καλλιέργεια τού ελληνικού λόγου.

Οι Όμιλοι Ρητορικής προσφέρουν στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας την ευκαιρία περαιτέρω βελτίωσης τού προφορικού τους λόγου και ανάπτυξης των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων, μέσω τής διδασκαλίας των αγωνισμάτων των Διττών Λόγων (debate), τού Προτρεπτικού Λόγου (oratory), τού Αυθόρμητου Λόγου (impromptu) και τής Νοηματικής Ανάγνωσης (interpretive reading). Η παρακολούθηση των εβδομαδιαίων μαθημάτων –παράλληλα με τη διδασκαλία των ρητορικών Αγωνισμάτων– προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες των Ομίλων τη δυνατότητα προετοιμασίας για την εκπροσώπηση τού Σχολείου τους σε πανελλήνιους αγώνες ρητορικής και, ιδίως, στους Αρσάκειους Ρητορικούς Αγώνες (Α.Ρ.Α.), κατόπιν επιλογής τους, με βάση τις επιδόσεις τους.

 

Για μαθητές/τριες  Νηπιαγωγείων (Νήπια και Προνήπια) και Α΄, Β΄  τάξεων Δημοτικού Ψυχικού και Εκάλης

Οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες κάθε μήνα με τη χρήση κατάλληλου οπτικοακουστικού υλικού επεξεργάζονται θεματικές ενότητες μέσα από γνωστά παραμύθια και ιστορίες. Εστιάζοντας στη φαντασία τους και στη δημιουργικότητα τους δραματοποιούν αγαπημένες σκηνές, φτιάχνουν χειροτεχνίες, ζωγραφίζουν, τραγουδούν, παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια με κάρτες.

Για μαθητές/-τριες  Γ’ τάξεων Γυμνασίων και Λυκείων Ψυχικού και Εκάλης

Το Forensics Club απευθύνεται στους μαθητές και τις μαθήτριες τής Γ΄ Γυμνασίου και των Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου.

Οι αγγλόφωνοι όμιλοι έχουν ως κύριο σκοπό τους την καλλιέργεια τής ρητορικής ικανότητας, τής επιχειρηματολογίας, τής αποτελεσματικής έκφρασης ιδεών, των δεξιοτήτων τής δημόσιας ομιλίας και τής καλλιτεχνικής έκφρασης των μαθητών με το επιπλέον πλεονέκτημα τής εξάσκησής τους στην Αγγλική γλώσσα.

Επιμέρους στόχος κάθε Debate & Forensics Club είναι η αποτελεσματική προετοιμασία των μαθητών/μαθητριών για τους εγκεκριμένους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς Debate (WSDC, ICYD, PFA, ECNAIS Debate), οι οποίοι διεξάγονται καθ΄ όλη τη διάρκεια τής σχολικής χρονιάς, καθώς και για τους Πανελλήνιους Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας και Έντεχνου Ρητορικού Λόγου στην αγγλική γλώσσα (Panhellenic Forensics Tournament).

Τα αγωνίσματα στα οποία εξασκούνται οι μαθητές/μαθήτριες είναι: Debate (BP & WSDC), Original Oratory (Προτρεπτικός Λόγος), Group Discussion (Ομαδική Συζήτηση), Impromptu Speaking (Αυθόρμητος Λόγος), Oral Interpretation (Comic

& Dramatic) (Νοηματική Ανάγνωση Κωμική και Δραματική), Duet Acting (Comic & Dramatic) (Θεατρικά Ντουέτα Κωμικά και Δραματικά).

Τα απαιτούμενα επίπεδα στην αγγλική γλώσσα είναι:

  • C1, C2 για τα αγωνίσματα Debate, Impromptu, Original Oratory και Group Discussion και
  • Β2 για τα καλλιτεχνικά αγωνίσματα Oral Interpretation και Duet Acting (κατόπιν ακρόασης).
  • Δίγλωσσοι μαθητές μπορούν επίσης να εγγραφούν.

Για μαθητές/τριες  Νηπιαγωγείων (Νήπια και Προνήπια) και Α΄, Β΄  τάξεων Δημοτικού Ψυχικού

Πώς μπορώ να μαθαίνω παίζοντας;

Ο Όμιλος Γαλλικών ‘’’Apprendre dune façon ludique– Μαθαίνω παίζοντας’’ απευθύνεται στα παιδιά, σε  μία ηλικία που  μαθαίνουν εύκολα και αβίαστα, διαπλάθονται, αναδεικνύουν την προσωπικότητά τους,  κοινωνικοποιούνται, έχουν άποψη και θέλουν να την εκφράσουν, θέλουν και μπορούν να φαντάζονται και  να παίρνουν πρωτοβουλίες,  αλλά δεν παύουν να επιθυμούν το παιχνίδι  και να λειτουργούν ως ομάδα.

Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες και παιχνίδια σκέψης, επικοινωνίας, ομαδικής συνεργασίας και δημιουργικής  έκφρασης, μέσα από παιχνίδια ρόλων,  δραματοποιήσεις μύθων, ιστοριών και παραμυθιών, αυτοσχεδιασμούς, εικαστικά παιχνίδια, τα  παιδιά έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να αναλύσουν κριτικά, αλλά και να συνθέσουν με τους ‘’δικούς τους’’ όρους, με τα δικά τους σημεία αναφοράς μιλώντας στα Γαλλικά.

 

Για μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείων (Νήπια), Δημοτικών Ψυχικού και Εκάλης

Οι μαθητές τού Ομίλου ασχολούνται με την εκμάθηση κινήσεων, την ανάπτυξη στρατηγικής, καθώς και με την επίλυση σκακιστικών προβλημάτων. Πρακτική εφαρμογή αυτών κάνουν οι μαθητές σε παρτίδες μεταξύ τους. Επιδίωξη τού Ομίλου είναι η συμμετοχή των μαθητών σε ατομικούς και ομαδικούς σκακιστικούς αγώνες.

Για μαθητές/-τριες Ε΄, ΣΤ΄  τάξεων Δημοτικού και Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων Γυμνασίου Ψυχικού

Πώς σού φαίνεται η ιδέα να πλουτίσεις το λεξιλόγιό σου, να βελτιώσεις την ορθογραφία σου και να οξύνεις την κριτική σου σκέψη παίζοντας και διασκεδάζοντας με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων;
Αν κάτι τέτοιο σού κινεί το ενδιαφέρον, ή έστω την περιέργεια, αξίζει να κάνεις μια γνωριμία με το scrabble!                                     

Το παιχνίδι απαιτεί γνώσεις (λεξιλόγιο, γραμματική, ορθογραφία) και φυσικά συμβάλλει στη βελτίωση των γνώσεων αυτών. Εκτός όμως από τις γνώσεις υπάρχουν και άλλα στοιχεία που καλλιεργούνται μέσα από το παιχνίδι και που μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό ατού ενός παίκτη, όπως η στρατηγική, η ικανότητα συγκέντρωσης και η κριτική σκέψη (εκτίμηση μιας θέσης, σωστή διαχείριση). Τέλος, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τον παράγοντα τύχη που έχει σε κάποιον βαθμό το scrabble, ο οποίος δίνει την ευκαιρία σε κάποιον παίκτη να κερδίσει έναν θεωρητικά ισχυρότερό του.

Για μαθητές/τριες  Ε΄, ΣΤ΄ τάξεων Δημοτικού και Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων Γυμνασίου και Α΄, Β΄ τάξεων Λυκείου Ψυχικού

Εργαστήριο αναπνευστικής και φωνητικής εξάσκησης με στόχο την ορθή εκφορά του λόγου, αλλά και την προστασία του φωνητικού οργάνου των παιδιών. Εξατομικευμένη αντιμετώπιση των μαθητών και μαθητριών για την διόρθωση ιδιαίτερων προβλημάτων που υποβαθμίζουν την φωνητική τους έκφραση. Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως με ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής και την χρήση γλωσσοδετών. Επίσης, τα παιδιά θα εξασκηθούν σε επιλεγμένα λογοτεχνικά κείμενα και σε αποσπάσματα των διδακτικών τους βιβλίων με στόχο την βελτίωση του προφορικού τους λόγου ως προς την άρθρωση, την προφορά, τον τονισμό, το ρυθμό, το ύφος, την σαφήνεια, την συναισθηματική έκφραση και την ανάδειξη του νοήματος.

Για μαθητές/-τριες Β΄, Γ΄ τάξεων Γυμνασίου  και Α΄τάξης Λυκείου Ψυχικού και Εκάλης

Ο Όμιλος απευθύνεται σε μαθητές / μαθήτριες οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά και επιθυμούν να συμμετάσχουν σε Μαθηματικούς Διαγωνισμούς που διοργανώνονται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και άλλους φορείς.

Για μαθητές/-τριες Β΄, Γ΄ τάξεων Γυμνασίου  και Α΄τάξης Λυκείου Ψυχικού και Εκάλης

Ο Όμιλος απευθύνεται σε μαθητές / μαθήτριες οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Φυσικές Επιστήμες και επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μαθητικούς Διαγωνισμούς Φυσικών Επιστημών που διοργανώνονται από εγκεκριμένους εκπαιδευτικούς φορείς.