Όμιλοι Πνευματικής Καλλιέργειας Απογευματινών Δραστηριοτήτων 1ης ζώνης 2022-2023

 

Οι Όμιλοι Ρητορικής των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων είναι από τους παλαιότερους τής χώρας, έχοντας διαμορφώσει μια πλούσια και μακρά παράδοση κορυφαίων διακρίσεων σε Ρητορικούς Αγώνες σε πανελλήνιο επίπεδο.
Σκοπός των Ομίλων Ρητορικής είναι η καλλιέργεια τής γλωσσικής ικανότητας των μαθητών και των μαθητριών και η –μέσω αυτής– απελευθέρωση τής έκφρασης και τής σκέψης τους.
Οι Όμιλοι προσφέρουν στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας τη δυνατότητα καλλιέργειας τού προφορικού τους λόγου, μέσω της εξάσκησής τους στα αγωνίσματα των Διττών Λόγων (αντιπαράθεση πάνω σε ένα ζήτημα, debate), τού Προτρεπτικού Λόγου (προετοιμασμένος λόγος με επιχειρήματα, oratory), τού Αυθόρμητου Λόγου (σύντομος αυτοσχέδιος λόγος, impromptu) και τής Νοηματικής Ανάγνωσης (interpretive reading).
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ασκούνται στην κριτική σκέψη, την πολύπλευρη εξέταση των ζητημάτων, την οργανωμένη και ορθολογική τεκμηρίωση των τοποθετήσεών τους. Μαθαίνουν να βασίζουν τη σκέψη τους σε ισχυρά επιχειρήματα και συγχρόνως να μετέχουν σε συζητήσεις με ευγένεια και νηφαλιότητα.
Διδάσκονται την πολιτισμένη αντιπαράθεση για ζητήματα της επικαιρότητας ή διαχρονικά. Εμπλουτίζουν έτσι τις γνώσεις τους αποκτώντας μια διευρυμένη και ενεργή κατανόηση τού κοινωνικού γίγνεσθαι σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Βεβαίως, η εξάσκηση στη ρητορική τέχνη ευνοεί και τη γλωσσική ανάπτυξη μαθητών και μαθητριών, καθώς αφενός ενθαρρύνει την προσωπική και ελεύθερη έκφραση αφετέρου αναδεικνύει βιωματικά τη σημασία τής ακριβούς και επικοινωνιακά αποτελεσματικής διατύπωσης.

 

Για μαθητές/τριες  Νηπιαγωγείων (Προνήπια – Νήπια), Δημοτικών Ψυχικού και Εκάλης

Οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες κάθε μήνα με τη χρήση κατάλληλου οπτικοακουστικού υλικού επεξεργάζονται θεματικές ενότητες μέσα από γνωστά παραμύθια και ιστορίες. Εστιάζοντας στη φαντασία τους και στη δημιουργικότητα τους δραματοποιούν αγαπημένες σκηνές, φτιάχνουν χειροτεχνίες, ζωγραφίζουν, τραγουδούν, παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια με κάρτες.

Για μαθητές/τριες Νηπιαγωγείων (Νήπια και Προνήπια) , Δημοτικών Ψυχικού και Εκάλης

Πώς μπορώ να μαθαίνω παίζοντας; 

Ο Όμιλος Γαλλικών ‘’’Apprendre d’une façon ludique- Μαθαίνω παίζοντας’’ απευθύνεται στα παιδιά, σε  μία ηλικία που  μαθαίνουν εύκολα και αβίαστα, διαπλάθονται, αναδεικνύουν την προσωπικότητά τους,  κοινωνικοποιούνται, έχουν άποψη και θέλουν να την εκφράσουν, θέλουν και μπορούν να φαντάζονται και  να παίρνουν πρωτοβουλίες,  αλλά δεν παύουν να επιθυμούν το παιχνίδι  και να λειτουργούν ως ομάδα.

Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες και παιχνίδια σκέψης, επικοινωνίας, ομαδικής συνεργασίας και δημιουργικής  έκφρασης, μέσα από παιχνίδια ρόλων,  δραματοποιήσεις μύθων, ιστοριών και παραμυθιών, αυτοσχεδιασμούς, εικαστικά παιχνίδια, τα  παιδιά έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να αναλύσουν κριτικά, αλλά και να συνθέσουν με τους ‘’δικούς τους’’ όρους, με τα δικά τους σημεία αναφοράς μιλώντας στα Γαλλικά. 

Το Club de  Françαis  απευθύνεται σε τρεις διαφορετικές ομάδες ηλικιών: Αφορά στους μαθητές μας των Νηπιαγωγείων- Α΄, Β΄, Γ΄, τάξεων του Δημοτικού.  

Στις τάξεις Δ΄, Ε΄, Στ΄ το μάθημα προοδευτικά προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών του κάθε τμήματος ώστε οι μαθητές μας να αποκτήσουν γλωσσική επάρκεια και δεξιότητες γραπτού και προφορικού λόγου!

Ελάτε στο CLUB DΕ FRANCAIS

και ανακαλύψτε  μαζί μας πόσο όμορφο είναι να παίζεις, να μιλάς, να δημιουργείς, να μαθαίνεις στη Γαλλική Γλώσσα ! 

 

Για μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείων (Νήπια), Δημοτικών Ψυχικού και Εκάλης

Οι μαθητές τού Ομίλου ασχολούνται με την εκμάθηση κινήσεων, την ανάπτυξη στρατηγικής, καθώς και με την επίλυση σκακιστικών προβλημάτων. Πρακτική εφαρμογή αυτών κάνουν οι μαθητές σε παρτίδες μεταξύ τους. Επιδίωξη τού Ομίλου είναι η συμμετοχή των μαθητών σε ατομικούς και ομαδικούς σκακιστικούς αγώνες.

Για μαθητές/-τριες Ε’ και Στ’ τάξης Δημοτικών και Γυμνασίων Ψυχικού

Ο όμιλος Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας έχει ως βασικό στόχο τη συγκρότηση μαθητικής «δημοσιογραφικής» ομάδας. Οι μαθητές μυούνται στα μυστικά της δημοσιογραφίας. Εκφράζουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους πάνω σε ποικίλα θέματα και τα δημοσιοποιούν. Μαθαίνουν πώς να ιεραρχούν την είδηση, πώς να την συντάσσουν και πώς να την ανεβάζουν στο διαδίκτυο… Έρχονται σε άμεση επαφή με επαγγελματίες δημοσιογράφους και αποκτούν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το συγκεκριμένο επάγγελμα-λειτούργημα. Εκπαιδεύονται στη χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και μέσων πληροφόρησης και γίνονται ενεργοί μύστες της πληροφορίας.

Στόχος του ομίλου Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας είναι η ανάπτυξη της γλωσσικής έκφρασης και της ομαδο-συνεργατικής ικανότητας. Οι μαθητές ως συντάκτες, αρθρογράφοι και σκιτσογράφοι ενεργοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους. Κάνουν τα δικά τους ρεπορτάζ, συλλέγουν πληροφορίες και καταγράφουν, με αντικειμενικό τρόπο, τη ζωή στο σχολείο. Παράλληλα αποκτούν βήμα επικοινωνίας μέσα από τη δημιουργία σχολικής εφημερίδας αλλά και της πρωτότυπης παρουσίασης δημιουργικών δράσεων. Γίνονται «κυνηγοί της είδησης» μεταφέροντας τον παλμό της επικαιρότητας με τη δική τους ματιά! 

Για μαθητές/-τριες  Γ’ τάξεων Γυμνασίων και Λυκείων Ψυχικού και Εκάλης

Απευθύνεται στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και των Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου. (για το απαιτούμενο επίπεδο γλωσσικής επάρκειας στην αγγλική μπορείτε να ενημερωθείτε παρακάτω). 
O αγγλόφωνος αυτός όμιλος έχει ως κύριο σκοπό του την καλλιέργεια της ρητορικής ικανότητας, της επιχειρηματολογίας, της αποτελεσματικής έκφρασης ιδεών, των δεξιοτήτων της δημόσιας ομιλίας και της καλλιτεχνικής έκφρασης των μαθητών με το επιπλέον πλεονέκτημα της εξάσκησής τους στην Αγγλική γλώσσα.
Επιμέρους στόχος του Debate & Forensics Club είναι η αποτελεσματική προετοιμασία των μαθητών για τους εγκεκριμένους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς Debate (ECNAIS Debate, WSDC, ICYD, PFA), οι οποίοι διεξάγονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, καθώς και για τους Πανελλήνιους Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας και Έντεχνου Ρητορικού Λόγου στην αγγλική γλώσσα (Panhellenic Forensics Tournament).
Τα αγωνίσματα στα οποία εξασκούνται οι μαθητές είναι:
Debate (BP & WSDC), Original Oratory (Προτρεπτικός Λόγος), Group Discussion (Ομαδική Συζήτηση), Impromptu Speaking (Αυθόρμητος Λόγος), Oral Interpretation (Comic & Dramatic) (Νοηματική Ανάγνωση Κωμική και Δραματική), Duet Acting (Comic & Dramatic) (Θεατρικά Ντουέτα Κωμικά και Δραματικά).
 
Τα απαιτούμενα επίπεδα στην αγγλική γλώσσα είναι: 
• C1, C2 για τα αγωνίσματα Debate, Impromptu, Original Oratory και Group Discussion και
• Β2 για τα καλλιτεχνικά αγωνίσματα Oral Interpretation και Duet Acting (εφόσον περάσουν από ακρόαση). 
• Δίγλωσσοι μαθητές μπορούν επίσης να εγγραφούν.
 

(για μαθητές Γ’ έως Στ’ Δημοτικού)

Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την καθημερινότητα του αρχαίου κόσμου, μαθαίνοντας για τις συνήθειες και τη ζωή των κατοίκων του ελλαδικού χώρου από τον προϊστορικό άνθρωπο έως και την ύστερη αρχαιότητα. Με βιωματικό τρόπο θα μάθουν για τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, την μικροτεχνία, την μνημειακή τέχνη και την αρχιτεκτονική των διαφόρων ιστορικών περιόδων όπως και για την εξέλιξή τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε εποχής, ενώ θα δημιουργήσουν τα δικά τους ειδώλια, κοσμήματα και μικρογραφίες κτισμάτων με διάφορες τεχνικές και υλικά, σε ατομικό επίπεδο ή και σε ομάδες.