Β. Εργαστήριο Ηγεσίας: Σκέψη-Λόγος-Δράση
(για μαθητές/μαθήτριες που έχουν γεννηθεί από το 2001 έως το 2007)

 

2η περίοδος: 26 Ιουνίου 2017  έως 30 Ιουνίου 2017 (χώρος διεξαγωγής: Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού)

Ώρες διδασκαλίας: 09.00-15.00

Για τρίτη χρονιά στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού παρουσιάζονται καινοτόμα προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης, ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα εφήβων μαθητών (Γυμνασίου – Λυκείου), με κοινό αντικείμενο τη συστηματική καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής (life skills).

Για το πρόγραμμα τού εργαστηρίου επελέγησαν οι δεξιότητες ηγεσίας (leadership skills), καθώς περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επικοινωνία, τη συνεργασία, τη στρατηγική – έννοιες απαραίτητες τόσο στην καθημερινότητα όσο και στον επαγγελματικό χώρο. Μέσα από βιωματικά εργαστήρια συνολικής διάρκειας 25 ωρών οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν θεωρητικά, θα ασκηθούν πρακτικά, θα διερευνήσουν δυνατότητες και θα εντοπίσουν αδυναμίες προς βελτίωση.

Η εφετινή θεματική θα έχει ως άξονα την ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας μέσω των τεχνών (με την ευρεία έννοια τού όρου): οι καλές τέχνες (θέατρο, λογοτεχνία, μουσική, εικαστικά, χορός, κινηματογράφος, φωτογραφία) θα συναντήσουν την τέχνη τού λόγου (ρητορική), τις πολεμικές τέχνες (Kung fu και Tae Kwon Do), τα κόμικς και το stand-up comedy.  Ο απώτερος στόχος είναι να διεγείρει η ομάδα τον νου και το συναίσθημα, να εκφραστεί δημιουργικά, να αποτυπώσει και να μοιραστεί, με κάθε τρόπο και μέσο, ιδέες και οράματα. 

Με όχημα ποικίλες δραστηριότητες και παιχνίδια προφορικού λόγου και δημιουργικής σκέψης, ρητορικά αγωνίσματα, δημιουργική γραφή, θεατρικές δράσεις, παιχνίδια εμψύχωσης ομάδας, ασκήσεις επικοινωνίας και συνεργασίας, δημιουργία βίντεο, συμμετοχή σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών, εικονικές δίκες, ομαδικό κυνήγι θησαυρού με μαθηματικούς γρίφους, ασκήσεις και φόρμες πολεμικών τεχνών, ομαδικές εικαστικές δημιουργίες κ.ά. οι μαθητές θα εμβαθύνουν στη δυναμική τής ομάδας, θα αναλάβουν πρωτοβουλίες, θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στη δημόσια ομιλία, θα ασκηθούν στην αξιοποίηση τής φαντασίας ως εργαλείου απόκτησης γνώσης, καινοτομίας και επίλυσης προβλήματος και θα αναλάβουν ρόλους προτείνοντας αλλαγές στον κόσμο που τους περιβάλλει. Κάποιες από τις παραπάνω δράσεις θα πραγματοποιηθούν κατ’ επιλογή των συμμετεχόντων και ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους.

Το φετινό εργαστήριο εμπλουτίζεται με προσκεκλημένους και με συμμετοχή φορέων όπως το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών τού Harvard, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ρητορική: Θεωρία και Πράξη», το Γραφείο Διασύνδεσης τού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μουσείο Ηρακλειδών και ο διεθνής οργανισμός Gordon Hellas.

 

Υπεύθυνη σχεδιασμού: Βάλια Λουτριανάκη (leadership_camp@e-arsakeio.gr)