ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2018

 Βιωματικά Εργαστήρια Επιστήμης, Τέχνης και Λόγου
Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Αθήνας

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνει Θερινά Βιωματικά Εργαστήρια για μαθητές και μαθήτριες των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων, αλλά και άλλων σχολείων στα παρακάτω αντικείμενα:

 1. Αστροφυσική (για μαθητές-μαθήτριες που έχουν γεννηθεί από το 2002 έως και το 2009)

Μαθητές που ενδιαφέρονται για μια καλοκαιρινή εμπειρία στην Αστροφυσική ενθαρρύνονται να παρακολουθήσουν το τριήμερο πρόγραμμα που οργανώνεται  από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό ευρηματικό ταξίδι στο διάστημα με χειρισμό τηλεσκοπίων και παρατήρηση μέσα από αυτά, ουρανογραφία, κ.α... Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν και δύο νυχτερινές βιωματικές δραστηριότητες στο Αστεροσκοπείο του Θησείου και της Πεντέλης, όπου μεταξύ των άλλων θα γίνει νυκτερινή παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη και Newall.            

α) Δευτέρα 18/6/2018 10.00 έως 14.00, θα πραγματοποιηθεί  στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης (Λ. Μαραθώνος 1, Άνοιξη)

β) Τρίτη 19/6/2018:  18.30 έως 22.30, θα πραγματοποιηθεί στο Αστεροσκοπείο Αθηνών (Θησείο)

γ) Τετάρτη 20/6/2018:  18.30 έως 23.00, θα πραγματοποιηθεί στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Υπεύθυνη προγράμματος: δρ Μαργαρίτα (Γκρέτα) Μεταξά

[Είναι καθηγήτρια Φυσικής στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία με διδακτορικό στην Αστροφυσική.]

 

 1. Εργαστήριο Ηγεσίας: Σκέψη-Λόγος-Δράση (για μαθητές/-τριες που έχουν γεννηθεί από το 2001 έως και το 2009)

Ώρες διδασκαλίας: 10.00-14.00

Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής μέσω τής βιωματικής και παιγνιώδους εκπαίδευσης στην αποτελεσματική επικοινωνία και τη δημόσια ομιλία, στη δημιουργική και καινοτόμο σκέψη, στην ειρηνική επίλυση συγκρούσεων και τη διαμεσολάβηση, καθώς και μέσω της συμμετοχής σε μοντέλα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών και εικονικές δίκες (θα δημιουργηθούν δύο ή τρεις ομάδες, ανάλογα με τις ηλικίες).

α. την 1η εβδομάδα, από 18/6 έως 22/6/2018), θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων  Σχολείων Ψυχικού (Αρσάκη 1, Π. Ψυχικό) 

β. την 2η εβδομάδα, από 25/6 έως 29/6/2018, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού (Αρσάκη 1, Π. Ψυχικό )

Υπεύθυνη προγράμματος:  Βάλια Λουτριανάκη (leadership_camp@e-arsakeio.gr)

[Είναι απόφοιτος του Αρσακείου Κλασικού Λυκείου Ψυχικού, καθηγήτρια φιλόλογος (Dea, Paris IV-Sorbonne, υπ. δρ ΕΚΠΑ) στα Αρσάκεια Σχολεία της Φ.Ε. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ρητορική: Θεωρία και Πράξη» (ΠΤΔΕ) και είναι μόνιμη συνεργάτιδα τού Μουσείου Ηρακλειδών. Έχει παρακολουθήσει πολύωρες επιμορφώσεις σχετικά με την κοινωνική και τη συναισθηματική αγωγή, το θέατρο στην εκπαίδευση, την αποτελεσματική επικοινωνία, την εκπαίδευση μέσω τέχνης, την εμψύχωση ομάδας κ.ά.]

 

 1. Forensics Summer Workshop (για μαθητές/-τριες που έχουν γεννηθεί από το 2002 έως και το 2006)

Ώρες διδασκαλίας: 10.00-14.00

Η ικανότητα να μιλάει κάποιος αποτελεσματικά αποτελεί βασική δεξιότητα ζωής και εποικοδομητικής επικοινωνίας. Παρακολουθώντας αυτό το θερινό εργαστήριο, οι συμμετέχοντες μαθητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να εξασκήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες τής δημόσιας ομιλίας στην αγγλική γλώσσα και να καταστούν έτσι ικανοί και αποτελεσματικοί ομιλητές.

Debate (BP)/Original Oratory/Group Discussion/Impromptu Speaking/Oral Interpretation (Comic and Dramatic)/Duet Acting (Comic and Dramatic)

Υπεύθυνη προγράμματος:  Μαρία Δημητροπούλου

[Εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας στα Αρσάκεια Σχολεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.  Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων του ΕΑΠ και ΑΠΚΥ.

Ασχολείται με το πρόγραμμα Forensics, συμμετέχει ως κριτής σε ρητορικούς αγώνες στην αγγλική γλώσσα και από το 2013 ως Head Coach τού προγράμματος Forensics στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία.]

α. την 1η εβδομάδα, από 18/6 έως 22/6/2018), θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων − Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης (Λ. Μαραθώνος 1, Άνοιξη)

 

 1. Εργαστήριο Καλλιτεχνικών (για μαθητές/-τριες που έχουν γεννηθεί από το 2002 έως και το 2009)

Ώρες διδασκαλίας: 10.00-14.00

Αυτό το καλοκαίρι θα βγούμε και θα παρατηρήσουμε τον κήπο του Σχολείου μας. Θα «υιοθετήσουμε» ένα δένδρο παρατηρώντας το. Τι έχει να αφηγηθεί άραγε ο κορμός και πόσα χρώματα συνθέτουν αυτό που λέμε καφέ; Τι χρώμα είναι η σκιά και πως το μπλε του ουρανού αναδεικνύει το φύλλωμά του; Θα απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα και σε άλλα πολλά με βοηθούς τα χρώματα, τα μολύβια, τον πηλό και θα διαπιστώσουμε ότι η φύση είναι δημιουργία και η δημιουργία είναι στη φύση μας.

Υπεύθυνη καθηγήτρια:  Βασιλική Χατζηλάκου

[Είναι απόφοιτος των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών στα Αρσάκεια Σχολεία της Φ.Ε.  Έχει αποφοιτήσει από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς (Τμήμα Οικονομικών), από τη Διακοσμητική Εσωτερικών Χώρων (από τις Σχολές Δοξιάδη), από την École Nationale Superieure de Beaux-Arts και έχει μεταπτυχιακό στη Λιθογραφία με τον καθηγητή M. Hadad, ως υπότροφος τού Ministère Francais des Affaires Etrangères και Ministère de l’ Education Nationale de France.

Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.]

α. την 1η εβδομάδα, από 18/6 έως 22/6/2018), θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων  Σχολείων Ψυχικού (Αρσάκη 1, Π. Ψυχικό)

β. την 2η εβδομάδα, από 25/6 έως 29/6/2018, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού (Αρσάκη 1, Π. Ψυχικό)

 

 1. Εργαστήριο Τρισδιάστατης Κατασκευής (μοντελισμός) Κάντε τις ιδέες σας πράξεις!!!

(για μαθητές/-τριες που έχουν γεννηθεί από το 2003 έως και το 2008)

Ώρες διδασκαλίας: 10.00-14.00

Τα εργαστήρια μοντελισμού, ειδικά προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντα των μαθητών, σκοπό έχουν την καλλιέργεια της φαντασίας τους, την αξιοποίηση της ψηφιακής γνώσης και τη χαρά της δημιουργίας.  Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν με ακρίβεια τρισδιάστατα αντικείμενα υπό κλίμακα της σύγχρονης  πραγματικότητας.

Οι συμμετέχοντες μαθητές θα διδαχθούν βήμα προς βήμα τη δημιουργική διαδικασία από τη σχεδίαση έως την κατασκευή ενός αντικειμένου. Οι πρωτοποριακές διδακτικές μέθοδοι δημιουργίας αρχιτεκτονικού/γραμμικού σχεδίου θα συμπεριλαμβάνουν δισδιάστατο (2D) και τρισδιάστατο (3D) σχεδιασμό ‘στο χέρι’ και στον υπολογιστή, βασισμένα στα ενδιαφέροντα των εφήβων. Οι μαθητές θα αναπτύξουν τη δημιουργική τους σκέψη και τις δεξιότητές τους, μέσω της εποικοδομητικής διαδικασίας της κατασκευής με τρόπο διασκεδαστικό και ευχάριστο, ενώ θα αποκτήσουν και νέους φίλους.

Υπεύθυνη καθηγήτρια:  κ. Παναγιώτα Βελαώρα

[Η Παναγιώτα Βελαώρα είναι απόφοιτη των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, τεχνολόγος στο Α΄ Γυμνάσιο Αρσάκειο Ψυχικού, πολιτικός μηχανικός και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στους πολιτικούς μηχανικούς (ΜSc ) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL).  Έχει εμπειρία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και στην κατασκευή μακετών.]

α. την 1η εβδομάδα, από 18/6 έως 22/6/2018), θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων  Σχολείων Ψυχικού (Αρσάκη 1, Π. Ψυχικό)

β. την 2η εβδομάδα, από 25/6 έως 29/6/2018, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού (Αρσάκη 1, Π. Ψυχικό)

 

 1. Εργαστήριο Θεάτρου – Duet Acting (για μαθητές/-τριες που έχουν γεννηθεί από το 2002 έως και το 2006)

Ώρες διδασκαλίας: 10.00-14.00

Ένα διαφορετικό ρητορικό και θεατρικό αγώνισμα, το DUET ACTING στοχεύει στη μεταβολή του 'στερεότυπου' σε πρωτότυπη και δημιουργική διασκέδαση.

Μαθητές ανά δύο ή σε ομάδες των τεσσάρων, έξι, οκτώ κ.λπ., έχοντας ως σκηνικό αντικείμενο μόνο μία καρέκλα, συνεργάζονται για 15 λεπτά πάνω σε ένα «θέμα», ανακαλύπτουν κρυφές δεξιότητές τους και μετατρέπονται σε συγγραφείς, σκηνοθέτες, ρήτορες, ηθοποιούς, αφού καλούνται να συγγράψουν το πλάνο-καμβά ενός μονόπρακτου, να αυτοσχεδιάσουν με τον λόγο τους επάνω στη σκηνή, αλλά και να αποδώσουν σκηνικά το ''δικό'' τους έργο, μέσα σε 10-12 λεπτά, σεβόμενοι τις θεατρικές και τις σκηνικές «συμβάσεις», καθώς και τους θεατρικούς και ρητορικούς κώδικες τής επικοινωνίας, σκέψης και λόγου.

Ο προφορικός λόγος παίρνει νόημα και η λέξη αποκτά βάρος.

Υπεύθυνη καθηγήτρια:  Χρύσα Παπουτσάκη

[Είναι Συντονίστρια Γαλλικών στα Σχολεία τής Φ.Ε. και Συντονίστρια των Ρητορικών Αγώνων της Φ.Ε., με θεατρικές σπουδές στο «Θέατρο Τέχνης και «Θεατρικό Εργαστήρι-Παράθλαση» και επιμόρφωση στη σκηνοθεσία, δραματοποίηση λογοτεχνικών κειμένων.]

α. την 1η εβδομάδα, από 18/6 έως 22/6/2018), θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων  Σχολείων Ψυχικού (Αρσάκη 1, Π. Ψυχικό)

β. την 2η εβδομάδα, από 25/6 έως 29/6/2018, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού (Αρσάκη 1, Π. Ψυχικό)

 

 1. Εργαστήριο Αγωγής Προφορικού Λόγου (Ρητορική Τέχνη) (για μαθητές/-τριες που έχουν γεννηθεί από το 2002 έως και το 2006)

Ώρες διδασκαλίας:  10.00-13.00

Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές παρακολουθούν σειρά σεμιναρίων που αφορούν στη θεωρητική και τη βιωματική προσέγγιση τής ρητορικής αντιπαράθεσης (Διττοί Λόγοι).

Υπεύθυνος καθηγητής:  Γιώργος Κωνσταντακάκης:

[Είναι φιλόλογος στά Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης. Υπεύθυνος Ρητορικών Ομίλων τής Φ.Ε.]

α. την 1η εβδομάδα, από 19/6 έως 22/6/2018)(4 ημέρες), θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων − Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης (Λ. Μαραθώνος 1, Άνοιξη).

 

Εγγραφές

Δικαίωμα εγγραφής έχουν μαθητές και μαθήτριες των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων αλλά και άλλων σχολείων.

Κατάθεση αίτησης εγγραφής και δικαιολογητικών

 

Ο γονέας ή ο κηδεμόνας τού/τής μαθητή/μαθήτριας μπορεί να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής και να την υποβάλει με έναν από τους εξής τρόπους από τήν Δευτέρα 22 Μαΐου 2017:

 1. ηλεκτρονικά στο email: omiloi2@arsakeio.gr
 2. με fax στον αριθμό 210-6778394
 3. στο Γραφείο των Απογευματινών Ομίλων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

      (Κοκκώνη 18, Π. Ψυχικό, Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 8.30-13.30)

 

Κόστος συμμετοχής ανά περίοδο

 • Εργαστήριο Αστροφυσικής: 90€ (Θησείο, Πεντέλη & Τοσίτσεια Σχολεία)
 • Εργαστήριο Αγωγής Προφορικού Λόγου: 70€ (Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης)
 • Εργαστήριο Ηγεσίας : 120€ (Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού)
 • Εργαστήριο Forensics: 90€ (Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης)
 • Εργαστήριο Μοντελισμού: 100€ (Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού)
 • Εργαστήριο Καλλιτεχνικών: 90€ (Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού)
 • Εργαστήριο Θεάτρου – Duet Acting : 90€ (Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού)

 

Στο ποσό των διδάκτρων περιλαμβάνονται: η συμμετοχή στο πρόγραμμα, η παροχή εμφιαλωμένου νερού, σνακ, χυμού, αγορά αναλώσιμων υλικών, η ασφάλιση των παιδιών σε περίπτωση ατυχήματος για τις ημέρες συμμετοχής και αναμνηστικό μπλουζάκι για κάθε εγγραφόμενο /η μαθητή /μαθήτρια.

Στο ποσό περιλαμβάνεται επίσης η μεταφορά στις 19 Ιουνίου 2018 από το μετρό «Εθνική Άμυνα» στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης (ώρα 18.00).

Η καθημερινή μετάβαση και η αποχώρηση των μαθητών από τον χώρο διενέργειας των εργαστηρίων Ψυχικού-Εκάλης θα πραγματοποιείται με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

 

Τρόπος πληρωμής

Η πληρωμή γίνεται με κατάθεση στον Λογαριασμό της Φ.Ε. στήν ALPHA BANK:

101-00-2002-028008 (IBAN  GR 50 0140 1010  1010  0200 2028 008)

το αργότερο 2 ημέρες πριν από την περίοδο συμμετοχής τού παιδιού στο πρόγραμμα.

 

 

Προσοχή:

 • Στην απόδειξη πληρωμής να αναγράφεται ευκρινώς το όνομα τού παιδιού με την αιτιολογία «Θερινό Πρόγραμμα/Βιωματικά Εργαστήρια».
 • Μετά την υποβολή τής αίτησης εγγραφής και την κατάθεση τού οφειλόμενου ποσού στον λογαριασμό τής ALPHA BANK πρέπει να αποσταλεί με email ή με fax φωτοτυπία τής απόδειξης πληρωμής για την κατοχύρωση τής θέσης.