ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2019

Βιωματικά Εργαστήρια Επιστήμης, Τέχνης και Λόγου
Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Αθήνας

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνει Θερινά Βιωματικά Εργαστήρια για μαθητές και μαθήτριες των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων, αλλά και άλλων σχολείων στα παρακάτω αντικείμενα:

 1. Αστροφυσική (για μαθητές-μαθήτριες που έχουν γεννηθεί από το 2003 έως και το 2010)

Μαθητές που ενδιαφέρονται για μια καλοκαιρινή εμπειρία στην Αστροφυσική ενθαρρύνονται να παρακολουθήσουν το τριήμερο πρόγραμμα που οργανώνεται  από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.
Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό ευρηματικό ταξίδι στο διάστημα με χειρισμό  τηλεσκοπίων  και παρατήρηση μέσα από αυτά, ουρανογραφία, κ.α... Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν και δύο νυχτερινές βιωματικές δραστηριότητες στο Αστεροσκοπείο του Θησείου και της Πεντέλης, όπου μεταξύ των άλλων θα γίνει   νυκτερινή παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη και Newall.

 

α) Δευτέρα 24/6/2019 10.00 έως 14.00, θα πραγματοποιηθεί  στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού (Αρσάκη 1, Π. Ψυχικό)

β) Τρίτη 25/6/2019:  18.30 έως 22.30, θα πραγματοποιηθεί στο Αστεροσκοπείο Αθηνών (Θησείο)

γ) Τετάρτη 26/6/2019:  18.30 έως 23.00, θα πραγματοποιηθεί στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Υπεύθυνη προγράμματος: δρ Μαργαρίτα (Γκρέτα) Μεταξά
[Καθηγήτρια Φυσικής στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία με διδακτορικό στην Αστροφυσική]

 

 

 1. Θερινή Κατασκήνωση Δημοκρατικής Παιδείας: «Μικροί πολίτες εν δράσει» (για μαθητές-μαθήτριες που έχουν γεννηθεί από το 2008 έως και το 2013)

Ώρες διδασκαλίας: 9.00-15.00

Μόνο βιώνοντας τη Δημοκρατία μπορεί κάποιος να διαμορφώσει στάση ζωής που χαρακτηρίζεται από αξίες όπως η ελευθερία της έκφρασης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προάσπιση της ειρήνης, η πίστη στην ανάγκη απονομής δικαιοσύνης. Η καλλιέργεια δημοκρατικής συνείδησης και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων που αναμένεται να διαθέτει ένας ενεργός πολίτης είναι το επίκεντρο της 1ης Θερινής Κατασκήνωσης Δημοκρατικής Παιδείας και θα συμπεριλάβει τους μαθητές τόσο στην προετοιμασία όσο και στη λειτουργία της.

Μέσα από τεχνικές όπως ο Κύκλος Διαλόγου, η Συνέλευση, η Σύσκεψη ομάδας για επίλυση συγκρούσεων οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία ισότιμης συμμετοχής και συν-ευθύνης τόσο στην επίτευξη στόχων που θα θέσουν όλοι μαζί όσο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Επίσης, μέσα από την ελεύθερη επιλογή εργαστηρίων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, θα μπορέσουν να διαμορφώσουν το πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντά τους.

Στα προτεινόμενα εργαστήρια περιλαμβάνονται τα εξής: 1. Προφορικός λόγος και ρητορική 2. Δημιουργική σκέψη και φαντασία 3. Κατασκευές και εικαστικά ‒ πηλός 4. Χορός 5. Θέατρο 6. Μουσική και τραγούδι 7. Δημιουργία βίντεο 8. Αθλητικές δράσεις 9. Δημιουργική γραφή 10. Δημιουργία escape rooms 11. Μαθηματικά παιχνίδια 12. Αγγλικό θέατρο. Κάθε μέρα θα μπορούν να επιλέγουν 4 από τα παραπάνω εργαστήρια.

Υπεύθυνη σχεδιασμού: κ. Βάλια Λουτριανάκη , leadership_camp@e-arsakeio.gr

Aπό 19/6/2019 έως 28/6/2019 (8 μέρες), στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού (Αρσάκη 1, Π. Ψυχικό)

 

3.Θερινό Εργαστήριο Ηγεσίας: Σκέψη – Λόγος – Δράση, «Είμαι πολίτης του κόσμου: μαθήματα δημοκρατίας» (για μαθητές-μαθήτριες που έχουν γεννηθεί από το 2003 έως και το 2007)

Ώρες διδασκαλίας: 9.00-15.00

Για πέμπτη χρονιά στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού παρουσιάζονται καινοτόμα προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης, ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα παιδιών (για πρώτη χρονιά) και εφήβων μαθητών (Γυμνασίου – Λυκείου), με κοινό αντικείμενο τη συστηματική καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής (life skills).

Για το πρόγραμμα του εργαστηρίου επελέγησαν οι δεξιότητες ηγεσίας (leadership skills), καθώς περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επικοινωνία, τη συνεργασία, τη στρατηγική – έννοιες απαραίτητες τόσο στην καθημερινότητα όσο και στον επαγγελματικό χώρο.

 

Στο φετινό πρόγραμμα:

 • Οι καλές τέχνες (θέατρο, δημιουργική γραφή, μουσική, εικαστικά, χορός, κινηματογράφος, φωτογραφία, βίντεο) θα συναντήσουν την τέχνη του λόγου ‒ ρητορική, τις πολεμικές τέχνες ‒ Tae Kwon Do, τα κόμικς και τη stand-up comedy. Ο απώτερος στόχος είναι να διεγείρει η ομάδα τον νου και το συναίσθημα, να εκφραστεί δημιουργικά, να αποτυπώσει και να μοιραστεί, με κάθε τρόπο και μέσο, ιδέες και οράματα.
 • Με όχημα ποικίλες δραστηριότητες και παιχνίδια προφορικού λόγου και δημιουργικής σκέψης, ρητορικά αγωνίσματα, παιχνίδια εμψύχωσης ομάδας, ασκήσεις επικοινωνίας και συνεργασίας, συμμετοχή σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών, εικονικές δίκες, ομαδικό κυνήγι θησαυρού με μαθηματικούς γρίφους, ομαδικές εικαστικές δημιουργίες κ.ά. οι μαθητές θα εμβαθύνουν στη δυναμική της ομάδας, θα αναλάβουν πρωτοβουλίες, θα αναπτύξουν αυτοπεποίθηση στη δημόσια ομιλία, θα ασκηθούν στην αξιοποίηση της φαντασίας ως εργαλείου απόκτησης γνώσης, καινοτομίας και επίλυσης προβλήματος και θα αναλάβουν ρόλους προτείνοντας αλλαγές στον κόσμο που τους περιβάλλει.
 • Για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής 2 ώρες/ημέρα σε ομάδες προετοιμασίας για αγγλικούς και ελληνικούς ρητορικούς αγώνες, αγώνες εικονικής δίκης (Μοντέλο «Πρωταγόρας») και για το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών.

 

Υπεύθυνη σχεδιασμού: κ. Βάλια Λουτριανάκη (υπεύθυνη σχεδιασμού), leadership_camp@e-arsakeio.gr

Aπό 19/6/2019 έως 28/6/2019 (8 μέρες), στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού (Αρσάκη 1, Π. Ψυχικό)

 

 1. Forensics Summer Workshop (για μαθητές/-τριες που έχουν γεννηθεί από το 2003 έως και το 2007)

Ώρες διδασκαλίας: 10.00-14.00

Η ικανότητα να μιλάει κάποιος αποτελεσματικά αποτελεί βασική δεξιότητα ζωής και εποικοδομητικής επικοινωνίας. Παρακολουθώντας αυτό το θερινό εργαστήριο, οι συμμετέχοντες μαθητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να εξασκήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες τής δημόσιας ομιλίας στην αγγλική γλώσσα και να καταστούν έτσι ικανοί και αποτελεσματικοί ομιλητές.

Debate (BP)/Original Oratory/Group Discussion/Impromptu Speaking/Oral Interpretation (Comic and Dramatic)/Duet Acting (Comic and Dramatic)

Υπεύθυνη προγράμματος:  Μαρία Δημητροπούλου
[Εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας στα Αρσάκεια Σχολεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.  Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων του ΕΑΠ και ΑΠΚΥ. Ασχολείται με το πρόγραμμα Forensics, συμμετέχει ως κριτής σε ρητορικούς αγώνες στην αγγλική γλώσσα και από το 2013 ως Head Coach τού προγράμματος Forensics στα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία.]

Aπό 24/6/2019 έως 28/6/2019, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού (Αρσάκη 1, Π. Ψυχικό)

 

5.Εργαστήριο Αγωγής Προφορικού Λόγου (Ρητορική Τέχνη) (για μαθητές/-τριες που έχουν γεννηθεί από το 2003 έως και το 2007)

Ώρες διδασκαλίας:  10.00-13.00

Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές παρακολουθούν σειρά σεμιναρίων που αφορούν στη θεωρητική και τη βιωματική προσέγγιση τής ρητορικής αντιπαράθεσης (Διττοί Λόγοι).

Υπεύθυνος καθηγητής: Γιώργος Κωνσταντακάκης
[Είναι φιλόλογος στά Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης. Υπεύθυνος Ρητορικών Ομίλων τής Φ.Ε.]

Από 24/6 έως 28/6/2019), θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων − Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης (Λ. Μαραθώνος 1, Άνοιξη).

 

 

 

 

Εγγραφές

Δικαίωμα εγγραφής έχουν μαθητές και μαθήτριες των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων αλλά και άλλων σχολείων.

 

Κατάθεση αίτησης εγγραφής και δικαιολογητικών

Ο γονέας ή ο κηδεμόνας τού/τής μαθητή/μαθήτριας μπορεί να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής και να την υποβάλει με έναν από τους εξής τρόπους από τήν Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019:

 1. ηλεκτρονικά στο email: omiloi2@arsakeio.gr
 2. με fax στον αριθμό 210-6778394
 3. στο Γραφείο των Απογευματινών Ομίλων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

(Κοκκώνη 18, Π. Ψυχικό, Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 8.30-13.30)

 

Τρόποι πληρωμής

Κόστος συμμετοχής

 • Εργαστήριο Αστροφυσικής: 90€ (Θησείο, Πεντέλη & Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού)
 • Εργαστήριο Αγωγής Προφορικού Λόγου: 90€ (Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης)
 • Θερινή Κατασκήνωση Δημοκρατικής Παιδείας: 150€ (Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού)
 • Θερινό Εργαστήριο Ηγεσίας: Σκέψη – Λόγος – Δράση: 150€ (Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού)
 • Εργαστήριο Forensics: 90€ (Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού)

 

Ειδικές τιμές-εκπτώσεις ισχύουν ως εξής:

 1. Για όσα παιδιά εγγραφούν σε περισσότερες από μία περιόδους: χορηγείται έκπτωση 10% ανά περίοδο εκτός τής αρχικής.
 2. Για αδέλφια: χορηγείται έκπτωση 10% για κάθε επιπλέον παιδί πέραν τού πρώτου.

Σημείωση: Σε περίπτωση που ο/η μαθητής/μαθήτρια υπάγεται και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ισχύει η μία εκ των δύο εκπτώσεων.

 

Η πληρωμή γίνεται ως εξής:

Με την υποβολή της αίτησής σας θα λάβετε ηλεκτρονικά πληροφόρηση για την διαδικασία πληρωμής.

Σε περίπτωση ακύρωσης τής συμμετοχής μαθητή/μαθήτριας στο Θερινό Πρόγραμμα μέχρι 14/6/2019 θα επιστρέφεται το 50% των διδάκτρων. Μετά την παραπάνω ημερομηνία τα δίδακτρα δεν επιστρέφονται.

Στο ποσό των διδάκτρων περιλαμβάνονται: η συμμετοχή στο πρόγραμμα, η παροχή εμφιαλωμένου νερού, σνακ, χυμού, αγορά αναλώσιμων υλικών, η ασφάλιση των παιδιών σε περίπτωση ατυχήματος για τις ημέρες συμμετοχής για κάθε εγγραφόμενο /η μαθητή /μαθήτρια.

Στο ποσό περιλαμβάνεται επίσης η μεταφορά στις 26 Ιουνίου 2019 από το μετρό «Εθνική Άμυνα» στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης (ώρα 18.00).

Η καθημερινή μετάβαση και η αποχώρηση των μαθητών από τον χώρο διενέργειας των εργαστηρίων Ψυχικού-Εκάλης θα πραγματοποιείται με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

 

 

Κανονισμός Λειτουργίας Βιωματικών Εργαστηρίων

 

 • Για οποιοδήποτε σοβαρό ιατρικό συμβάν, κατά τη διάρκεια τού Θερινού Προγράμματος, το προσωπικό τού Ιατρείου ενημερώνει αμέσως τους γονείς στα τηλέφωνα που έχουν σημειώσει στην αίτηση συμμετοχής.
 • Σε περίπτωση κατά την οποία οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις τού προσωπικού και παρουσιάζουν ανάρμοστη συμπεριφορά, οι υπεύθυνοι τού Θερινού Προγράμματος διατηρούν το δικαίωμα απομάκρυνσής τους από αυτό, χωρίς επιστροφή χρημάτων.
 • Προσωπικά δεδομένα: Τα στοιχεία προσωπικών δεδομένων της δήλωσης συμμετοχής στο Πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Θερινού Προγράμματος.
 • Οι υπεύθυνοι τού Θερινού Προγράμματος διατηρούν το δικαίωμα να παρουσιάσουν φωτογραφίες και βίντεο των συμμετεχόντων παιδιών στην ιστοσελίδα τού Αρσακείου, εκτός εάν ο γονέας / κηδεμόνας το έχει αρνηθεί γραπτώς καταθέτοντας αίτηση στη γραμματεία τού Θερινού Προγράμματος.
 • Τα παιδιά δεν πρέπει να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, αντικείμενα μεγάλης αξίας, χρήματα, ηλεκτρονικά παιχνίδια και φαγητό.
 • Προσοχή: Αν υπάρχει πρόβλημα συγκεκριμένης αλλεργίας στο παιδί αλλά και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την κα Χρυσούλα Πιτταρά από 9.00 έως 15.00 (Γραφείο Απογευματινών Ομίλων), 210-6755555, εσωτ. 126, 127.

 

 

 

Υπενθύμιση: για την κατοχύρωση της θέσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποστολή με e-mail ή φαξ της απόδειξης πληρωμής.